klik untuk menang

Isnin, 30 Januari 2012

Rasam




Bahan-Bahan

*2sdb rempah rasam
*4biji bawang merah (belah empat)
*4ulas bawang putih (belah dua)
*10biji cili kering (potong kecil)
*1inci halia
*2tangkai daun kari
*Jus asam jawa
*Garam
*Serbuk perasa


Cara-Cara

*Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, cili kering, halia dan daun kari sehingga naik bau.
*Masukkan rempah rasam dan tunggu sehingga naik minyak.
*Selepas itu masukkan jus asam jawa, garam dan serbuk perasa, biarkan hingga mendidih.

**Kuahnya jangan terlalu cair, dan jangan terlalu pekat, Rasanya pula biar sedikit masam. Kalau nak sedikit pedas tambahkan 1sdk serbuk lada hitam. Menu ini juga sangat baik untuk orang yang dalam berpantang.









-Aku Menulis Untuk Berkongsi Pandangan Dunia-

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...